Muuttuvan digimaailman pyörteissä

Olen saanut mahdollisuuden osallistua pari kertaa Digital Marketing Festival -tapahtumaan, joka järjestetään vuosittain Tsekeissä. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna neljättä kertaa ja tuttuun tapaan nopeasti loppuunmyyty. Tapahtuman yhteydessä on mahdollista osallistua työpajoihin ja olen osallistunut edellisinä vuosina mm. Facebook-mainontaan ja Google Tag Manageriin keskittyviin työpajoihin.

Digimarkkinointi nyt ja tulevaisuudessa?

Itseäni on ilahduttanut se, että hyvin käytännönläheisten työpajojen lisäksi seminaarin esityksistä saadut vinkit olivat suoraan avuksi omassa työssäni tai antoivat näkemyksiä ja asiantuntevaa tietoa omiin valmennuksiin. Olen pohtinut näiden tapahtumien antia oman osaamisen kehittämisen näkökulmasta – mihin suuntaan haluan kehittää omaa ammattitaitoani ja millaisia haasteita tulevaisuuden muutokset tuovat markkinoijalle?

Katson markkinointia kokonaisuuden näkökulmasta ja  pyrin miettimään asiakkaan ostamisen eri vaiheita, mutta usein markkinointia ajatellaan kanavalähtöisesti. Uusia markkinointikanavia otetaan käyttöön eikä kanavan roolia tai asiakkaan näkökulmasta relevantin sisällön merkitystä hahmoteta markkinoinnin kokonaisuudessa. Asiakkaan ostamisen eri vaiheissa eri kanavat voivat toimia paremmin, osa huonommin.

Esimerkiksi sosiaalinen media sopii asiakkaan mielenkiinnon herättämiseen, mutta pelkästään säännöllisen epäsäännöllinen postailu yrityksen Facebook-sivulle ei ole riittävä keino saada tuloksia, jotka ovat linjassa liiketoiminnan tavoitteiden kanssa.

Uusia potentiaalisia asiakkaita voidaan tavoittaa maksetulla näkyvyydellä, jolloin tarjotaan asiakkaalle tarpeellista sisältöä, ei tyrkyttämällä suoraan tuotetta tai palvelua. Asiakasta voidaan johdattaa kohti ostopäätöstä mainostyökalun monipuolisen kohdentamisen avulla sekä ohjaamaan aiheesta jo kiinnostuneita verkkosivustolle uudelleenmarkkinoinnin ja mukautettujen yleisöjen avulla.

Tapahtuman esitykset ovat vaihdelleet aina brändin luomisesta ja strategisesta suunnittelusta markkinoinnin toteuttamiseen eri kanavissa. Viime vuoden tapahtumasta mieleeni jäi erityisesti esitys, joka keskittyi hakukoneoptimointiin ja sen tuleviin muutoksiin. Yrityksen verkkosivu on markkinoinnin ja digitaalisissa kanavissa tapahtuvan myynnin kotipesä, jonne ohjataan asiakkaita eri markkinointikanavien kautta. Verkkosivuston löydettävyys on äärimmäisen tärkeää kun asiakas etsii tietoa tarjottavista tuotteista tai palveluista. Ja tässä tarkoitan tilannetta, jolloin potentiaalinen asiakas ei tiedä yrityksen nimeä tai tarjontaa. 

Markkinoinnin, erityisesti sisältömarkkinoinnin osaajien on hyvä ymmärtää miten hakukone toimii ja miten oman sisällön näkyvyyteen voidaan vaikuttaa.  Tämän kaiken takana on myös ymmärrys asiakkaan tarpeista ja omalle toimialalle sopivista toimintamalleista. Googlen hakukoneen päivityksien ja RankBrain -algoritmin (RankBrainista voit lukea lisää Search Engine Landin artikkelista) tuomien muutoksien myötä hakukoneoptimointi ei keskity ainostaan yksittäisiin hakusanoihin vaan asiakkaan tiedon tarpeeseen ja siihen, kuinka relevanttia verkkosivuston sisältö on asiakkaalle.

Miten analysoidaan ja hyödynnetään esimerkiksi analytiikan avulla löytyviä hakulausekkeita ja hakukoneessa käytettyjä kysymyslauseita? (Hakukoneen käyttötottumukset ovat muuttuneet – avainsanojen sijaan haetaan tietoa kysymyslauseiden muodossa). Mitä asiakkaat hakevat, millä sanoilla kävijät tulevat verkkosivuillesi ja löytävätkö he haluamansa? Vastaako verkkosivuston sisältö (ei pelkästään verkkosivun sisällössä olevat hakusanat) ja sisällön muoto asiakkaan tarpeeseen eli lukeeko hän mieluummin tekstiä, hakeeko hän aiheesta ohjevideota tai inspiroivia kuvia?

Esimerkiksi: Onko yrityksen tarjoama tuote sellainen, jonka käyttöopastus videon avulla on asiakkaalle lisäarvoa tuottavaa sisältöä? Entä onko palvelu luonteeltaan sellainen, että asiakkaan tarve on saada ostopäätöksen tueksi informatiivista sisältöä (esim. lakipalvelut) vai luodaanko asiakkaalle mielikuvia onnistuneesta lomamatkasta kuvien avulla, hakukoneoptimoitua tekstiä unohtamatta?

Analytiikkaa ja sieltä saatavaa tietoa hyödynnetään aivan liian vähän markkinoinnin tukena. Usein tähän päädytään, kun saatavilla on helpompi ratkaisu: ostetaan mainostilaa kanavasta X ja toteutetaan mainontaa. En sano, etteikö mainostamisella ole oma paikkansa digimaailmassa, mutta useissa tapauksissa näkyvyys ja rahallinen panostus menevät hukkaan kun verkkosivun perusta ei ole kunnossa. Verkkosivun sisältö ei vastaa oikeasti asiakkaan tarpeeseen vaan sisältö on toteutettu yrityslähtöisesti.

Tulevaisuuden sisältömarkkinointi on ammatillisesta näkökulmasta ihanan haastavaa 🙂 Ei ole tarjolla yhtä pakettiratkaisua, jolla voidaan bulkkina tehdä markkinointia toimialasta, palvelusta ja tuotteesta riippumatta vaan toimivaan markkinointiin tarvitaan yhdistelmä asiakasymmärrystä, analytiikkaa ja ymmärrystä sisältömarkkinoinnista ja sen mahdollisuuksista. Sosiaalisen median aikakaudella uskon siihen, että kyky monipuoliseen sisällöntuotantoon auttaa markkinoinnin toteuttamisessa huomattavasti, eikä aina tarvitse ”raskaita” ja kalliita tuotantoja hyvän sisällön toteuttamiseen.

Automatiikka, kuluttajien vaatimukset ja tekoäly tulevat vaikuttamaan digitaaliseen markkinointiin ja hakukonenäkyvyyteen. Näin kertoi Optmyzrin toimitusjohtaja Frederick Vallayes, joka tarjoili tapahtuman ehdottomasti hyödyllisimmän esityksen ja kertoi hyviä esimerkkejä ja vinkkejä Google AdWords -kampanjoinnin optimointiin. Markkinoinnin toteuttamisessa on hyvä pohtia sitä, kannattaako kanavia/ vaihtoehtoja opetella itse vai missä vaiheessa markkinoinnin ulkoistaminen voi olla järkevää? AdWordsin osalta perusteet ovat helppo oppia, mutta mitä pidemmälle optimointia tarvitsee tehdä (Vaikuttaako esim. sää, viikonpäivät tai tietyt kellonajat hakujen tuloksiin ja kuinka kampanjoita voidaan suunnitella vielä tarkemmin, kun asiakaskunta on tarpeiltaan erilainen ja asiakasprofiileita on useita), voi olla kannattavampaa antaa kampanjat AdWordsiin erikoistuneiden asiantuntijoiden hoidettavaksi.

Tapahtuman viimeinen esiintyjä jätti sen hyvän muistijäljen ja kokemuksen. Michael Aagaard veti vauhdikkaan esityksen ja täytyy ihailla puhujan kykyä heittäytyä ja pitää kiinni otteessaan koko esityksen ajan. Michaelin puheenvuoro keskittyi parempaan käyttäjäkokemukseen verkossa eli verkkosivuston konversio-optimointiin ja laskeutumissivujen rakentamiseen, jotka yllättäen (!) vaativat testaamista parhaimman lopputuloksen löytämiseksi.

Koska markkinointi ei pelkästään sen henkilön työtä, jonka titteliin liitetään jollain tavalla sana markkinointi, vaan koko yrityksen henkilökunnan, on tässä lopuksi kaikkien pohdittavaksi lista kysymyksiä verkkosivuston kehittämisen ja sisällön suunnittelun näkökulmasta:

  1. Mitkä ovat potentiaalisten asiakkaiden TOP 3 kysymystä?
  2. Miten yrityksen työntekijänä vastaat näihin kysymyksiin?
  3. Onko jotain palvelun/tuotteen/verkkosivuston ominaisuuksia, joita käyttäjät eivät ymmärrä?
  4. Mistä verkkosivuston (tai verkossa toimivan palvelun) osa-alueesta käyttäjät pitävät eniten/vähiten
  5. Puuttuuko jotain olennaista?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: