Kauas on tultu banneriajoista vai onko?

Olen pitkään pohtinut omaa suhdettani työhön ja sen muutokseen, muualta tuleviin odotuksiin ja omiin näkemyksiin. Siirtyessäni konsultoivasta asiantuntijasta pöydän toiselle puolelle, on viimeiset kuukaudet opettaneet taas uskomattoman paljon.

Markkinoinnissa on monenlaista osaajaa ja markkinointia voi lähestyä useasta eri näkökulmasta. Jos itse pohdin omaa ammatillista matkaani tähän päivään, sisältää se työtä niin assarina, koordinaattorina, suunnittelijana, asiantuntijana, kouluttajana, konsulttina, myyjänä, mutta ennenkaikkea tekijänä, uudesta innostujana ja kokeilijana. Toimintaani kuvaa Growth Hack -mentaliteetti ja uteliaisuuttani ruokkii uudet työkalut & mahdollisuudet. Kokonaisuutta kuvaa ex-kollegani ihana lausahdus: Sähän olit aikoinaan vähän nörtti <3.  Ja tämä nörtti ei ole minusta kadonnut vuosien aikana vaan pidän vahvuutenani teknistä osaamistani, vaikka välillä toivoisin olevani etevämpi koodari.

Mikä markkinoijan roolissa on muuttunut?

Ennen oli helppoa, ostat mediatilaa ja näkyvyys on taattu. Päivän lehdestä oli kiva nähdä oma mainos, ja todeta, että markkinointi toimii. Toisin on ajat nyt – kilpailu on kovaa ja näkyvyyden eteen pitää tehdä töitä. Itse katson asiaa digimarkkinointilasit päässä ja jos rahaa on sopivassa suhteessa perinteisiin kanaviin, en sitä millään lailla väheksy. Uusien kanavien myötä markkinointi nähdään helposti ”somepostailuina” ja ”kepeänä” tekemisenä, jota voi tehdä kuka vaan. Riittää, että on vähän sometellut omalla profiilillaan. Se, että yritys on omilla profiileilla somessa, ei enää riitä. Ja harvemmin se toimii ilman rahallista panostusta.

Olemme verkossa palvelemassa asiakkaitamme. Jokainen omassa roolissaan. 

Sosiaalisen kanssakäymisen merkitys nykytyössä on äärimmäisen tärkeää ja jos sen tekee näkyvästi verkossa, kasvatat samalla asiakkaiden ja verkoston luottamusta omaan asiantuntijuutesi. Markkinoijan ja viestijän rooli on muuttunut kohti sisäistä valmentamista ja rohkaisemista: mitä enemmän henkilökunta on läsnä verkossa, sitä paremmin homma rokkaa.

Joten ei, markkinointiosasto ei pysty tekemään tätä kenenkään puolesta. Nykypäivän markkinointisisällön pitää vastata asiakkaan haasteisiin ja tarjota sellaista asiantuntemusta, mitä yhdellä ”mainoslauseella” ei voi sanoa. Ja vaikka kuinka tämän mainoslauseen näkyvyyttä kasvattaa, ei se paranna asiakkaiden yrityksestä luomaa mielikuvaa.

Olemme jokainen oma persoonamme ja meillä on oma tapamme toimia, joten miksi näitä ei tuoda rohkeammin esiin? Markkinointi- ja viestintäosasto voi olla sparraamassa omien vahvuuksien ja viestinnän löytämisessä. Miten vaikutat verkostosi mielikuviin omalla läsnäolollasi? Vaiheessa, jossa asiakas etsii tietoa päätöksen tueksi?

Oletko vieraillut nettisivuillta tai yrityksen some-kanavassa, jossa viimeisin uutinen sisältää jouluntoivotukset sekä menestyksekästä uutta vuotta 2016?

Jos verkostoista ei löydy työntekijöiden profiilia, millaisen kuvan se antaa yrityksestä? Entä organisaatio, jossa henkilöstö on aktiivisesti läsnä verkostoitumassa ja keskustelemassa sidosryhmien kanssa? He ovat lähestyttävissä verkossa vaikka epävirallisemman viestin kautta some-kanavien avulla. Monesti harmitus iskee vaiheessa, jossa some-kanavat ovat otettu käyttöön ja tuloksia odotetaan HETI!

Työ on pitkäjänteistä eikä vaan viikon sprintti. Sama pätee niin yrityksen some-läsnäolossa kuin asiantuntijan läsnäolossa. Jos ympärilläsi ei ole verkostoa, ei viestisi näy kenellekään. Jos sinulla ei ole oikeita seuraajia, ei viestisi näy kenellekään. Ja tässä tarkoitan taas seuraajien ja verkoston laatua, ei määrää.

Sisällön merkityksellisyys ja vaikuttavuus

Sisältömarkkinointi on mielenkiintoista ja äärimmäisen hankalaa. Välillä oma ajatus ja focus on kirkas, toisinaan aivot ovat niin solmussa. Yksinkertaisimmillaan sitä voi ajatella erilaisten sisältöjen jakamisena sosiaalisen median kanavissa. Mutta onnistumisen edellytyksenä on sisällön vaikuttavuus ja se, että yrityksen tuottama sisältö johtaa haluttuun lopputulokseen. Pelkällä näkyvyydellä ei tehdä bisnestä.

Sisältö on näkemyksiä, uudistamista ja näiden asioiden soveltamista ja viemistä käytäntöön – asiakkaat voivat samaistua haasteeseen ja saada siitä apua omaan liiketoimintaan. Vaikuttamista, kouluttamista, inspirointia. Tämän sisällön tulisi johdattaa asiakasta kohti lopullista ostopäätöstä sekä ennen kaikkea ilostuttaa nykyisiä asiakkaita, jotta he haluavat vilpittömästi suositella tarjontaa omalle verkostolleen.

Sisällön suunnittelu vaatii kohderyhmän tuntemista,  jotta sisällöstä ei tule ainoastaan yrityksen näkökulmasta suunniteltua myyntipuhetta. Sisältöä, joka ei herätä tunteita edes omissa työntekijöissä. Kirjoittelin aiemmin kohderyhmien tutkimisesta ja sisällön kohdennettavuudesta näiden tekijöiden perusteella. Tällä viittaan tämän blogin otsikkoon, kaus on tultu banneriajoista ja siitä, että ostamme pläntin näkyvyyttä missä tahansa mediassa. Jos sisältö tai viesti ei puhuttele oikeaan aikaan, se on hukkaan heitettyä näkyvyyttä.

Markkinointi on kokonaisuuden ymmärtämistä, mutta myös hyvin taktista. 

Miten markkinointi linkittyy kokonaisuuteen?

Se, miksi pohdin alkuun omaa taustaani, johtaa juurensa tähän. Markkinointi nähdään välillä hyvin yksinkertaisesti ja olen huomannut, että moni toimenpide jää ”piiloon”.  Ps. Tässä kohtaa henkilökohtaisesti rakastan analytiikkaa ❤Törmäsin sattumalta työurani puolessa välissä tekemääni avoimeen työhakemukseen ja olin CV:hen listannut  työkokemuksen ja opiskelut sekä tämän lisäksi pari kohtaa: Osaaminen ja tavoitteet.

”Tavoitteenani on kehittyä alan strategiseksi osaajaksi. Näen markkinoinnin ja viestinnän kokonaisuuden erittäin tärkeänä osana liiketoiminnan kasvua ja kannattavuutta. Mielestäni sisältö on ratkaisevana tekijänä: suunnitelmallisen ja yhtenäisen sisällöntuotannon kautta saavutetun näkyvyyden ja palveluiden kysynnän edistäminen ovat päämääriäni ja tavoitteitani.”

Kun palaan ajassa taaksepäin ja rooliini markkinoinnin parissa, piti työ sisällään paljon toimenpiteitä, mutta monesti ”tulipalojen sammuttelua”. Kokonaisuus ei perustunut suunnitelmallisuuteen, mittaaminen ”mutuiluun” ja yksittäisiin mielipiteisiin sekä asiakasmäärittelyt olivat epämääräisiä massoja. Kun yksittäinen idea ei toteutunut, epäonnistuminen pystytään helposti kuittaamaan sillä, että ”markkinointi tehtiin huonosti”.

  • Markkinointi vaatii tuulta alleen > houkuttavuuden edistämistä ja vaikuttamista sisällöntuotannon keinoin. Kun yleisö on jo tietoinen tarpeestaan, on yksittäisen idean (esimerkiksi tapahtuma, koulutus, webinaari, markkinointi, tarjous) onnistuminen helpompaa. Se on jatkuvaa työtä. Ei vaan aktiivisuutta kuukautta ennen tapahtumaa.
  • Markkinoinnin rooli on muuttunut. Moderni markkinointi on vahvasti osana myyntiä ja parhaimmassa tapauksessa tuloksia voidaan mitata suoraan myynnin kasvuna.

Olen tehnyt bannerimainontaa kun digimarkkinointi yleistyi ja olihan se mahtavaa nähdä oma tuotos suositulla verkkosivustolla. Mutta siinä vaiheessa markkinoinnin mitattavuus oli olematonta. Nykyään sytyn vielä enemmän analytiikasta & tuloksien mittaamisesta ja siitä, että näen asiakkaan tykkäämässä, suosittelemassa / jakamassa sisältöä sosiaalisen median kanavissa. Hän on vaikuttunut tekemisestämme ja tätä suosittelua ei oikein voi isollakaan rahalla ostaa. Siihen tarvitaan positiivinen vaikutus ja sitä ei bannereilla tehdä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: